Big data-ratkaisulla ydinreaktorin verran energiansäästöä – 4000 asuntoa mukana pilotissa

Viiden suomalaisyrityksen yhteistyössä toteuttamassa Leanheat-konseptissa tavoitellaan 20 % energiansäästöä ja parempaa asumismukavuutta Suomen kerrostaloissa. Konseptissa kerrostalojen jokaiseen huoneistoon asennetaan langattomat lämpötila- ja kosteusanturit. Kertyvän tiedon pohjalta tehdään automaattista data-analyysiä, jonka tuloksia hyödynnetään asumismukavuuden parantamisessa ja säästökohteiden löytämisessä.

Konseptia pilotoidaan vuosina 2014–2016 kaiken ikäisissä taloissa ympäri Suomen. Pilotti kattaa 4000 asuntoa. Konsepti on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Sen erityispiirteitä ovat edullinen asennettavuus kaiken ikäisiin taloihin, kaikki asunnot kattava langaton sensoriverkosto ja ennen kaikkea suurten tietomäärien automaattinen hyödyntäminen tiedonlouhinnan keinoin.

Konseptia kehittävät teknologiayritykset Pandia Oy ja Si-Tecno Oy yhteistyössä asuntoalan toimijoiden Avara Oy:n, TA-Asumisoikeus Oy:n ja Kotkan Asunnot Oy:n kanssa.

Tavoiteltavista säästöistä toinen puoli muodostuu huoneistokohtaiseen lämpötilamittaukseen perustuvasta lämmityksen säädöstä, joka paitsi säästää energiaa myös parantaa asumismukavuutta tasaisempien sisälämpötilojen kautta. Toinen puoli säästöstä perustuu automatisoituun tiedonlouhintaan. ”Kattavan ja jatkuvan mittaroinnin tuloksena syntyy valtava määrä tietoa. Aiemmin tällaista tietomäärää ei ole ollut saatavilla, eikä sen louhintaan ole ollut käytettävissä tarpeeksi työvoimaa. Uudessa konseptissa kone hoitaa tiedon keruun ja louhinnan, jolloin henkilöstön työksi jää päättää, mitkä automaattisesti havaituista säästökohteista toteutetaan.”, kertoo Olli-Pekka Piironen TA-Asumisoikeus Oy:stä.

”Tavoitteemme on asukkaidemme viihtyminen ja kohtuulliset asumiskustannukset. Uskomme, että tämän projektin avulla pystymme hyvin taistelemaan kustannusten nousua vastaan”, jatkaa kiinteistöjohtaja Mika Savolainen Avara Oy:stä.

”Kun tietoa kerätään jatkuvasti tuhansista asunnoista, eivät tulokset voi enää perustua sattumaan. Luotettavien tulosten ohella suuri skaala mahdollistaa myös uusien tiedonlouhintakeinojen käytön ja jatkuvat, automaatioon perustuvat säästöt. Suomen ohella konsepti on suoraan laajennettavissa muihin maihin, joissa on keskuslämmitettyä kerrostalokantaa. Tavoittelemmekin hankkeella vahvaa kansainvälistä kasvua”, kertoo Leanheat-konseptin kehityksestä vastaavan Pandia Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aho.

SiMAP-tiedonkeruu- ja säätötekniikasta vastaavan Si-Tecno Oy:n toimitusjohtaja Seppo Laineen mukaan potentiaali on merkittävä. ”Motivan mukaan jokainen ylilämmitetty lämpötila-aste nostaa energiankulutusta 5-8 %. Kun älykäs sensorointi ja lämmönsäätö yhdistetään isoon skaalaan ja automatisoituun tiedonlouhintaan, vastaa säästöpotentiaali koko Suomen kerrostalokannassa yhden ydinreaktorin energiantuotantoa”, jatkaa Seppo Laine.

Tekes on rahoittanut sekä Pandian että Si-Tecnon t&k-projekteja kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi.

Lisätietoja:

Leanheat-konsepti

Toimitusjohtaja Jukka Aho / Pandia Oy
puh. +358 44 3756044
jukka.aho@pandia.fi
www.leanheat.com
www.pandia.fi

SiMAP-teknologia
Toimitusjohtaja Seppo Laine / Si-Tecno Oy
puh. +358 9 4770 570
seppo.laine@sitecno.fi
www.simap.fi

Pilottikumppaneina mukana:

Avara Oy, TA-Asumisoikeus Oy, Kotkan Asunnot Oy, Tekes