Nyt Leanheat-pilotti on sitten lähtenyt toden teolla käyntiin ja on aika raportoida ensimmäisiä kokemuksia. Lämmityskausi alkoi tämän kuun alussa (lokakuu) ja pääsääntöisesti järjestelmä on toiminut toivotulla tavalla. Aina kuitenkin löytyy jotain kehitettävää – tänä vuonna se liittyi lämmityskauden alun yhteydessä tapahtuneeseen lämpötilojen äkilliseen muutokseen. Tämän blogin muodossa avaan tästä saadun opin lukijoiden iloksi.

Leanheat-konseptin ytimenä on sensori- ja lämmityksensäätöteknologia, jonka avulla kohteiden keskiarvolämpötila voidaan säätää halutuksi. Järjestelmä huolehtii patteriverkostoon lähtevän veden lämpötilaa säätelemällä että kyseisessä keskiarvossa pysytään. Tyypillisesti asetusarvot ovat jossakin 21 asteen yläpuolella – mitä suurempi epätasapaino kohteessa on, sitä korkeammalle asetusarvo laitetaan, jotta kaikille asukkaille voidaan tarjota hyvät asuinolosuhteet.

Lämpimän kesän jäljiltä rakennukset ja asuntojen lämpötilat ovat usein reilusti korkeammalla kuin tavoitearvot lämmityskaudelle. Näin oli tänäkin vuonna. Useiden kerrostalojen keskiarvolämpötilat olivat ennen lämmityskauden alkua 24 asteen tuntumassa. Kun lämmityskausi sitten toden teolla alkoi ja yöt kylmenivät, putosi näissä kohteissa keskiarvolämpötila korkeasta 24 asteen luvusta 2 astetta alas 22 asten lämpötilaan. Vaikka pudotuksen jälkeinen lämpötila oli edelleen asukkaalle miellyttävä ja normien mukainen, tapahtui muutos liian äkillisesti. Ihmisen keho väistämättä reagoi olosuhteiden nopeaan muutokseen. Tästä johtuen osasta pilottikohteista saatiinkin sitten asukkailta palautetta kylmistä asumisolosuhteista.

Mitä tästä sitten opittiin?

Oppi on yksinkertainen: lämmityskauden alun lämpötilamuutoksen ei tarvitse olla jyrkkä, vaan se voi olla lempeä. Ensi syksynä hoidamme Leanheat-kohteiden säädön siten (asiakkaiden luvalla tietysti), että kesän lämmittämät kohteet saavuttavat lempeällä kulmakertoimella halutun asetusarvon, esimerkiksi yhden kalenterikuukauden aikana. Näin asukkaat voivat rauhassa totutella lämmityskauden peruslämpöön ilman nopeita muutoksia. Joskus asukasviihtyvyyttä voidaan lisätä näinkin yksinkertaisilla asioilla.