Kerrostaloasunnot Suomessa ja koko Euroopassa kuluttavat valtavasti lämpöä. Yli 20% kaikesta tuotetusta energiasta menee asuntojen lämmittämiseen. Samanaikaisesti talojen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat epätasapainossa ja säätöjärjestelmät aikansa eläneitä. Järjestelmät toimivat epätasaisesti olosuhteista riippuen, asuntojen lämpötiloissa on suuria eroja ja ilmanvaihto puhaltaa toisaalla liian kovaa ja toisaalla taas hormit ovat täysin tukossa. Näiden ongelmien myötä Suomessa ja maailmalla kerrostalot kuluttavat yli 20 % liikaa energiaa. Pelkästään Suomessa tämä tarkoittaa 2 x Tampereen lämmönkulutusta. Eihän tässä ole mitään tolkkua.

Asiaa on yritetty parhaan mukaan ratkaista kymmenien vuosien ajan. Järjestelmiä huolletaan, lämmityskäyriä tarkistetaan, pattereita ilmataan jne., mutta toimenpiteet ovat olleet taisteluja tuulimyllyjä vastaan. Kun yksi paikka korjataan, toinen alkaa repsottaa. Kerrostalot ikääntyvät, niitä remontoidaan, asukkaat vaihtuvat, asukkaiden laitteet vaihtuvat jne. – muutos on niin jatkuvaa ja ripeää, että järkevin kustannuksin talon järjestelmiä ei saada pysymään perässä. Hommat saattaisivat pysyä paremmin näpissä jos jokaisella talolla kävisi piin kova asiantuntija mittaamassa asunnot ja tarkastamassa säädöt ja laitteet esim. kerran kuussa, mutta eihän sitä taloudellisesti mitenkään perustele.

Tässä kohtaa moderni tekoälyteknologia tulee apuun. Tekoälyn avulla osa piin kovan asiantuntijan tiedoista ja taidoista voidaan opettaa tietokoneelle, jonka käyttäminen kerrostalojen ohjaamisessa on kustannuksiltaan järkevää. Jotta tekoäly saataisiin toimimaan, tarvitaan sen opettamiseen paljon dataa. Tässäkin kohtaa teknologian murros tulee apuun, sillä helposti jälkiasennettavia langattomia antureita alkaa jo löytyä. Tuloksena syntyy älykäs kerrostalo, jonka jokaisessa asunnossa on antureita, joiden avulla tekoäly opetetaan ohjaamaan ja säätämään kerrostalon laitteita. Äly muokkautuu automaattisesti kerrostalon muuttuessa, jolloin kalliin ihmisen tekemän analyysin tarve vähenee.

Tekoälyllä ohjattu kerrostalo voi kuulostaa tieteisromaanin tarinalta, mutta todellisuus on joskus tarua ihmeellisempää – tekoälypohjaista säätöä tehdään jo lähes 10 000 suomalaisessa asunnossa edustamani yhtiön Leanheat-teknologialla. Hyvin lähellä siintää tulevaisuus, jossa koko kiinteistöjen ylläpidon prosessi kääntyy ympäri. Kiinteistön ylläpidossa siirrytään reaktiivisesta ongelmien korjauksesta asukkaan valituksen perusteella siihen että asiat korjataan tekoälyä apua käyttäen jo ennen kuin asukas niitä ehtii huomaamaan. Moni manuaalinen ja paljon osaamista vaativa diagnoositehtävä siirtyy tietokoneille ja ammattilaisten aika vapautuu ongelmien etsimisestä ongelmien korjaamiseen. Näin voidaan säästää energiankulutuksessa yli 20% ja kiinteistöhuollon teknisestä osasta jopa puolet.

Kauneinta asumisen kehittämisessä tekoälyllä on sen näkymättömyys loppukäyttäjälle. Modernit teknologiat esitetään usein erilaisina hilavitkuttimina – on sensoria, anturia, isoa dataa, digitalisaatiota, kännykkäappia jne. Tässä kuitenkin puhutaan huipputeknologian hyödyntämisestä tavalla joka koskettaa kaikkia kerrostaloasujia vauvasta vaariin, ilman että kenenkään tarvitsee ladata yhden yhtä appia. Kaunein käyttöliittymä on sellainen jota ei tarvitse koskaan käyttää.

Jukka Aho