Blogissamme tuotiin aiemmin esille vuosien 2015 ja 2016 lämmityskausien oppitunteja. Näitä olivat mm. luultua suurempi asuntojen epätasapaino ja ylilämmitys.

Vuosi 2017 on ollut vieläkin mielenkiintoisempi. Viimeisten parin vuoden aikana kaukolämpöyhtiöt ovat nimittäin siirtyneet vahvasti kohti tehopohjaista kaukolämmön hinnoittelua, joka on muuttanut rajusti energia- ja kiinteistöalan pelikenttää. Joillain kaukolämpöalueilla tehomaksun osuus on nykyään 40–50 % hinnoittelusta, joka tarkoittaa, että yksittäisellä pakkaspiikillä voi olla hyvin suuri merkitys koko vuoden lämpölaskuun.

Meidän osaltamme tämän vuoden pakkaset otti vastaan uusi säätömenetelmämme, jota kutsumme Tehojoustoksi. Menetelmän kehityksessä riitti matemaatikoillemme työtä, mutta hyvässä yhteistyössä erityisesti TA-Yhtiöiden, Espoon Asuntojen, Avaran ja Asokotien kanssa menetelmä valmistui juuri ennen ensimmäisiä pakkaspiikkejä.

Tavoitteenamme oli leikata asuntojen huipputehoa 20 % ja saada siten lämpölaskua leikattua kaukolämpöalueesta riippuen noin 3-10% heikentämättä asuntojen lämpötiloja. Talkoot käynnistettiin kehittämällä Leanheatin tekoälyä siten, että se pystyisi jatkossa ennustamaan tarkan lämmöntarpeen ohella myös lämpimän käyttöveden kulutuspiikkien ajankohdat ja tähän pohjautuen siirtämään varsinaista tilojen lämmitystä kulutuspiikkien ulkopuolelle.

Tammikuun pakkasilla Leanheatin toimistolla oli odottava tunnelma, joka päättyi juhlintaan. Ensimmäisen kuukauden ajalta saimme noin 200 pilottikiinteistössämme (eli 8000 asunnossa) huipputehoja leikattua keskimäärin 17 %. Talven edetessä tulosten keskiarvo vakiintui noin 19 % tasolle. Kovimmankin tehojouston aikana kaikkien kiinteistöjen keskiarvolämpötilat pysyivät vähintään 21,5 asteessa, joka on S2-sisäilmastoluokan suositus. Hyvin onnistunut tehojousto ei siis heikentänyt asumisolosuhteita.

Hyvien tulosten myötä Leanheatin asiakkaat ovat saaneet tavoitteiden mukaisesti alennettua kaukolämmön perusmaksujaan, eli hyödyt ovat näkyneet muuallakin kuin pienentyvänä hiilijalanjälkenä. Suunta on hyvä kaikkien osapuolten kannalta, sillä tehojouston avulla myös energiayhtiöt pystyvät vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja optimoimaan voimalaitosten tuotantoa.

Mitä siis jäi viime lämmityskaudesta käteen? Laskelmiemme mukaan tehojousto 1250 asunnossa vastaa noin 1 megawatin lämmitystehoa. Näin ollen lämmityskaudesta käteen jäi noin 6 megawattia lämmitystehoa!

Aurinkoista kevättä kaikille!