Asuntosäätiö Asokodit omistaa lähes 17 000 asuntoa 31 eri paikkakunnalla Suomessa ja on yksi Suomen suurimmista asunto-omistajista. Asokodit aloitti Leanheat-konseptin hyödyntämisen vuonna 2016. Alkuun järjestelmää kokeiltiin kahdeksassa kiinteistössä Espoossa ja Vantaalla. Leanheatin käyttöä laajennetaan vuoden 2017 aikana vähintään 15 lisäkohteeseen, jolloin mukana on yhteensä 1040 asuntoa.

Talojen lämmitysjärjestelmät ovat pitkään perustuneet perinteiseen, pelkkään ulkolämpötilaan pohjautuvaan taulukkosäätöön, joka on usein syypää moniin ongelmiin, kuten ylilämmitykseen. Kuulimme kollegoilta hyviä kokemuksia Leanheatistä, joten päätimme kokeilla, josko se olisi ratkaisu myös meille”, kertoo kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki.

Tulokset ovat olleet ensimmäisen lämmityskauden jälkeen hyviä.

  • Ohjaamalla kaukolämmön käyttöä reaaliaikaisten mittausten ja tekoälyn avulla on kaukolämmön kulutuspiikkejä saatu leikattua keskimäärin 21 %.
  • Samalla energian kulutusta on vähennetty siten, että Leanheat-investoinnit tulevat maksamaan itsensä muutamassa vuodessa takaisin.
  • Teemu Jalomäki painottaa kuitenkin, että mittadatan ja tekoälyn hyödyntäminen on loppujen lopuksi paljon moniulotteisempi prosessi, eikä pelkkää energian kulutuksen vähentämistä.

 

Kun jokaisesta asunnosta on saatavilla jatkuvat mittaukset, voidaan esimerkiksi kiinteistöjen tasapainotus/hienosäätö hoitaa aiempaa kevyemmin ja edullisemmin.

Olemme säätäneet ja hakeneet jo aiemmin kiinteistökohtaiset perinteiset lämmönsäätökäyrät kohdilleen teknisenhuollon kanssa. Tästä huolimatta huoneistojen väliset lämpötilaerot olivat huomattavankin isoja. Huoneistokohtaisilla lämpötilamittauksilla ja hienosäädöllä pystyttiin puuttumaan tähän lämpötilaepätasapainoon.

Järjestelmä tunnistaa myös mahdolliset riskit, kuten poikkeavat kosteusolosuhteet, joiden korjaaminen liian myöhään voi tulla hyvinkin kalliiksi.

Tulevaisuudessa tulemme harkitusti lisäämään Leanheatin käyttöä kiinteistökannassamme.”