Sensoritekniikan ja datakeskeisten palveluiden tarjonta on räjähtänyt. Ei tarvitse mennä kuin muutama vuosi taaksepäin, kun sensoreiden asentaminen kiinteistöihin ei ollut taloudellisesti perusteltua. Kiinteistöala on tuskin koskaan ollut yhtä vauhdikkaan markkinamyllerryksen kohteena.

”Suorastaan naurattaa, kun lähes joka päivä kaupitellaan uutta sensoria tai hilavitkutinta”, sanoi erään asiakkaamme kiinteistöpäällikkö pari viikkoa sitten.

Nyt tosiaan tekniikkaa piisaa: Sigfox, LoraWan, NB-IoT, 5G, Simap, Ouman ja niin edelleen.

Useimmiten laitteistot liittyvät datakeskeisiin palveluihin, sillä harva asentelee sensoreita sisustuksen vuoksi, saati palkkaa taloon omia analyytikkotiimejä. Perinteiset laitteistovalmistajat kehittävät omia palveluitaan ja palveluntarjoajat miettivät mikä on paras laitteisto oman palvelun pohjaksi.

Miten sitten valita eri ratkaisujen väliltä?

Pitkällä tähtäimellä on erittäin tärkeää varmistaa laitteiston ja palveluntarjoajan riippumattomuus ja avoimuus. Valitse sensorit, joita on haluttaessa mahdollista käyttää minkä tahansa palveluntarjoajan kanssa ja integroida mihin tahansa palvelualustaan. Ja valitse palveluntarjoaja, joka pystyy toimimaan kaikkien laitteistojen kanssa.

Avoimuudesta puhutaan nyt paljon – minulla on aiheesta kaksi ennustetta:

  1. Ennustan, että pian alamme puhua avoimuuden lisäksi ”aidosta avoimuudesta”, kun on aika täyttää mainospuheiden lupaukset; jyvät alkavat erottua akanoista.
  2. Tärkeämpi ennusteeni on, että sulkeutuvien toimijoiden häviö kilpajuoksussa tulee lopulta olemaan yhtä nopea ja yllättävä kuin alkuun jo mainitsemani, meneillään oleva kilpajuoksu. Tulossa on mielenkiintoinen kyyti.

Aloittaessamme Leanheat-konseptin kehittämisen, tarjolla oli käytännössä vain yksi uskottava sensoriverkko. Tämän päälle lähdimme kehittämään nyt jo 15 000 asunnossa käytössä olevaa palveluamme. Päätös oli asiakkaalle helppo. Sittemmin maailma on jo ehtinyt muuttua. Nykyään Leanheat-järjestelmä pystyy integroitumaan mihin tahansa laitteistoon, anturiin, mittariin ja taloautomaatioon. Asiakas päättää.

Odotitko tästä blogista vastausta laitteistotekniikan valintaan?

Valitettavasti viisasten kiveä ei vielä ole. Valinnassa kannattaa käyttää liiketaloudellisia perusteita, esimerkiksi riskit huomioivaa elinkaarikustannusten laskentaa. Kokonaiskustannuksissa on iso ero, jos langattoman sensorin paristo kestää 5 vuotta tai 15 vuotta. Toisaalta jos heikomman tekniikan hinta on vain puolet, on tälläkin merkityksensä. Leanheatin asiantuntijat auttavat mielellään laitteistojen valinnassa.