rakennamme.fi/talotekniikka: Fortum SmartLiving tekee taloista älykkäitä ja säästää lämmitys- ja huoltokustannuksissa

Hanna Laurila·2017-11-21T16:04:31+02:0028.9.2017|

Artikkeli julkaistu 28.9.2017 Helsingin Sanomien Taloyhtiö-liitteessä sekä rakennamme.fi/talotekniikka -sivustolla:
http://www.rakennamme.fi/talotekniikka/fortum-smartliving-tekee-taloista-alykkaita-ja-saastaa-lammitys-ja-huoltokustannuksissa 

Fortum SmartLiving on uudenlainen dynaaminen tapa ohjata talon lämmitystä mittausdataa ja tekoälyä hyödyntäen.

Perinteisesti talojen lämmitystä ohjataan ulkolämpötilan mukaan, kun taas SmartLiving-järjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja ohjaa näin lämmitystä reaaliaikaisen lämpötilatiedon, sääennusteen ja tekoälyn avulla. Fiksumman lämmityksen ja kulutuspiikkien älykkään tasaamisen myötä asiakkaat ovat säästäneet kustannuksissa keskimäärin noin 10 %. Kehityspäällikkö Anne Salonen Fortumilta kertoo, että mittausdatan perusteella myös tarvittavat korjaustoimet saadaan kohdistettua oikein, jolloin talot ja asunnot pysyvät hyvässä kunnossa. – Taloyhtiöissä on vielä paljon potentiaalia hyödyntää digitekniikkaa, jonka avulla asumismukavuus paranee ja kiinteistöjen arvo pystytään paremmin säilyttämään. Palvelun avulla asukkaat voivat seurata oman asuntonsa lämpötilaa sekä ilmankosteutta ja saavat ilmoituksia poikkeamista. Esimerkiksi mahdolliset ilmanvaihdon epäkohdat saadaan ajoissa selville ja korjaustoimenpiteet voidaan kohdistaa oikeaan osoitteeseen.Salosen mukaan Fortum haluaa olla mukana kehittämässä uusia älykkäitä palveluita asiakkaille. – Älykkäiden järjestelmien lisääntyessä pystymme myös optimoimaan omaa kaukolämmön tuotantoamme paremmin ja näin vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä.Leanheat – digitalisaation ja tekoälyn kasvuyritys kiinteistöalalla

Fortumin palvelun taustalla on suomalaisen kasvuyritys Leanheat Oy:n kehittämä, jo laajasti käytössä oleva tekoäly ja siihen perustuva lämmityksen ohjausmenetelmä sekä ennakoivaan kiinteistön hoitoon tähtäävät diagnostiikka-algoritmit.

”Taloyhtiöissä on vielä paljon potentiaalia hyödyntää digitekniikkaa, jonka avulla asumismukavuus paranee ja kiinteistöjen arvo pystytään paremmin säilyttämään.”

– Huoneistoihin asennetaan lämpötila- ja kosteusanturit, joiden data siirtyy langattomasti pilvipalveluun. Tekoäly analysoi datan ja lähettää muutaman minuutin välein uuden ohjaussignaalin lämmitysjärjestelmälle. Näin talojen energiatehokkuus pysyy koko ajan optimaalisena, Leanheat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aho kuvailee.

– Ahon mukaan digitalisaatiosta puhutaan paljon, mutta harva ymmärtää tekoälyratkaisujen olevan arkipäivää jo kymmenille tuhansille suomalaisille. Rakennusten älykäs ohjaus ja ennakoiva huolto on Ahon mukaan kiinteistöalan digitalisaatiota parhaimmillaan.

– Emme puhu tekevämme jotain huomenna, vaan toimiva ratkaisu on saatavilla jo nyt. Leanheatin teknologia on tänä vuonna käytössä jo 25 000 suomalaisessa kodissa, ja se tuo koko ajan hyötyjä ja säästöjä asiakkaille. Nyt kiinnostus on herännyt myös kansainvälisillä markkinoilla ja kasvuvauhtimme on kova.

”Taloyhtiössämme on käytössä Fortumin SmartLiving. Tavoitteena on, että lämmityskustannukset laskevat, asuinviihtyvyys paranee ja sisäolosuhteista tulee terveellisemmät.”

As Oy Espoon Rauhalanpuisto on Matinkylässä sijaitseva, vuonna 2003 valmistuneen, kahden talon ja 42 asunnon kerrostaloyhtiö. Yhtiöllä on Fortumin kaukolämpöliittymä, jonka kautta myös asuinrakennusten alla sijaitsevat autohallit lämpenevät.

– SmartLiving alkoi kiinnostaa meitä miettiessämme, miten alentaisimme lämmönkulutusta ja samalla parantaisimme asumismukavuutta. Tekoälypohjainen ratkaisu oli suora vastaus toiveisiimme, As Oy Espoon Rauhalanpuiston hallituksen puheenjohtaja Timo Jokinen sanoo.

Taloyhtiössä on vuosina 2015–2017 toteutettu useita pienehköjä hankkeita, joiden tavoitteena on ollut energiatehokkuuden ja asumismukavuuden parantaminen. Näitä ovat Jokisen mukaan olleet muun muassa ulkovalaisimien elohopealamppujen vaihto LED-lampuiksi, lämpimän käyttöveden kiertopumpun ja autohallin lämmöntalteenottopiirin pumpun vaihto  taajuusmuuttajakäyttöiseksi, hanojen vakiovirtausventtiilien ja vesipihien suihkujen asentaminen sekä korvausilmaventtiilien vaihto tuloilmaikkunaventtiileiksi.

– Toimenpiteillä ja valistuksella kiinteistösähkön kulutus on taloyhtiössä pudonnut noin 40 %, lämmönkulutus noin 20 % ja vedenkulutus noin 16 %. Taloyhtiö kuuluu jo nykyisellään energiatehokkuudessa rakennusajankohtansa parhaimmistoon. SmartLivingin myötä odotamme kustannusten laskevan entisestään.

www.fortum.fi/smartliving

Go to Top