Mikä ilmiö on kiinteistöalalla kehittynyt ja kasvanut vauhdikkaimmin viimeisen 2 vuoden aikana? Uusien yritysten, teknologioiden ja pilottien määrällä mitattuna vastaus on todennäköisesti IoT, eli muun muassa erilaiset ratkaisut tilojen anturointiin. Ei ihme, sillä tekniikan hinta-laatusuhde paranee edelleen, mikä houkuttelee alalle uusia toimijoita.

Viimeksi Kiinteistömessuilla vuonna 2015 edustimme yhteistyökumppaniemme kanssa alan IoT:tä pitkälti yksin. Nyt mukana IoT-kulmalla oli useita toimijoita. Myös perinteisten kiinteistöautomaatiotalojen ständeillä fokus oli entistä enemmän IoT:ssä parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Leanheatin ständillä suurinta huomiota sai kova kasvuvauhtimme: 25 000 asennusta ja liikevaihdon kasvu nollasta noin 4 miljoonaan vain parissa vuodessa. Perinteisesti kiinteistöala ei ole tottunut nopeisiin kasvutarinoihin ja kehitys on yleensä ollut verkkaista. Nykyään nopeus ja kehitystyön ketteryys ovat astumassa toiminnan keskiöön. Liian hidas eteneminen saattaa kostautua, kuten voimme todeta tutustumalla nerokkaaseen roskalaatikoiden anturointiin erikoistuneeseen Enevoon, joka joutui hitauden takia muuttamaan koko liiketoimintamallinsa ja kohdemarkkinansa.

IoT-ratkaisuiden asiakaskunnalle suosittelen ottamaan kehityksen vuoristoradasta ilon irti, oli roolisi sitten sivusta seuraaja tai edelläkävijä. Tämä on yhteiskunnassamme juuri sitä kaivattua muutosta, jota on mediassa perään kuulutettu sitten finanssikriisin ja Nokian puhelinten alasajon. Kiinteistöala on tämän muutoksen ytimessä, nautitaan siitä! Uudet IoT-alan toimijat toivotan tervetulleeksi juttelemaan kanssamme yhteistyökuvioista – ekosysteemiimme ja kasvupolullemme mahtuu mukaan! Yhdessä saamme aikaan enemmän.

Nyt katse kohti lämmityskautta 2017–2018 – lämmityksen tekoälyohjaus 25 000 Leanheat-asunnossa jatkuu kesätauon jälkeen!