Artikkeli julkaistu 20.9.2017 Asuntosäätiön nettisivuilla:
https://www.asuntosaatio.fi/yritys/yritys/ajankohtaista/uutinen/20-09-2017-leanheat-järjestelmästä-säästöjä-hoitovastikkeessa

Leanheat on älykäs säätöjärjestelmä joka ”oppii” talon tavoille. Asokodit lähti kokeilemaan järjestelmää kahdeksassa kohteessaan. Huoneistoihin asennettiin lämpötilan ja kosteuden mittaavat anturit. Anturit mittaavat lämpötiloja ja keskusyksikkö käsittelee saadun datan. Ensimmäinen puoli vuotta on tuottanut asukkaille 17 %:n säästön lämmityskustannuksissa.

Leanheat järjestelmä huolehtii huoneiston keskiarvolämpötilasta ja pitää sen asetellussa arvossa. Tavoite lämpötila on 21,5 astetta. Järjestelmä tarkkailee muuttuvia ulkoilmaolosuhteita ja sisäpuolista lämpökuormaa.

Järjestelmässä on myös sääennustukseen perustuva ennakointi. Huoneistojen lämpötila pysyy miellyttävän tasaisena, kun järjestelmä aloittaa lämmityksen ennen kylmää rintamaa tai päinvastoin, ennakoi lämpötilamuutoksen ennen lämpöaaltoa.

Lisäksi ”optimoidaan” kaukolämmön perusmaksu. Perusmaksu määräytyy kovimman kulutuksen mukaan eli silloin, kun ulkona on mahdollisimman kylmää ja lämpimän käyttöveden kulutus on suuri.

Älykäs lämmityksensäätötapa

Järjestelmä oppii milloin asukkaat ovat kotona taikka poissa ja milloin asukkaat käyttävät lämmintä käyttövettä. Järjestelmä ennakoi ja aloittaa lämmittämään rakennusta hieman ennen käyttöveden kulutuspiikkiä ja varaa taloon lämpöä. Kun kohteessa tulee lämpimän käyttöveden kulutuspiikki järjestelmä pudottaa hetkellisesti patteriverkostoon menevän veden lämpötilaa muutamalla asteella samalla kuitenkin sisäolosuhteita jatkuvasti suojellen.

”Joissain yhtiöissä säästö saattaa olla vain muutaman satasen ja toisissa se voi olla useita tuhansia euroja. Vastuullisena kiinteistönomistajana tulemme lisäämään Leanheat lämmityksen säätöjärjestelmän kaikkiin kohteisiimme vaiheittain,” kertoo Teemu Jalomäki, Asokotien kiinteistöpäällikkö.

Lisätietoja: Asokotien kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki, puhelin 020 161 2237
www.asuntosaatio.fi