Artikkeli julkaisu 29.11.2017 Asuntosäätiön nettisivuilla:
https://www.asuntosaatio.fi/yritys/yritys/ajankohtaista/uutinen/29-11-2017-asokodit–energiakustannukset-saasto-11-prosenttia 

Asokodit testasi asukkaiden käyttötottumukset huomioivaa lämmityksensäätöjärjestelmääkahdeksassa kohteessaan pääkaupunkiseudulla. Järjestelmä osoittautui hyväksi ja Asokodit on vuoden aikana ottanut järjestelmän käyttöön jo 17 kohteessa. Järjestelmä on tuottanut asukkaille jopa 11 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa. Se tarkoittaa kohteen koosta riippuen muutamasta tuhannesta hieman reiluun 15 000 euroon.

– Yllätyin säästöistä ja asumisen mukavuudesta. Vajaan vuoden aikana 56 asunnon taloyhtiömme on säästänyt noin 10 000 euroa, joten vältyimme vastikkeiden nostamiselta. Huoneistossamme on myös ollut stabiilisti 21,3 astetta, kertoo asukas Pekka Juujärvi kokemuksistaan. Pekka Juujärven kotitaloon Espoossa on asennettu Leanheat-järjestelmä.

– Testijakso vuoden alussa vakuutti meidät. Haluamme toiminnassamme pyrkiä alentamaan lämmityskustannuksia asumismukavuudesta tinkimättä. Tulemme lisäämään Leanheat-lämmityksensäätöjärjestelmiä kohteisiimme vaiheittain. Tämän vuoden lopulla on jo Leanheat-järjestelmä käyttöön 17 muussa kohteessa, joka tarkoittaa jo 1 040 asuntoa, kertoo Asokotien kiinteistöpäällikkö Teemu Jalomäki.

Säästöt mahdollistuivat Leanheat-järjestelmällä, joka oppii tunnistamaan asukkaiden käyttötottumukset huoneistoihin asennettujen lämpöä ja ilmankosteutta mittaavien antureiden avulla. Anturit mittaavat lämpötiloja, ja keskusyksikkö käsittelee saadun datan sekä laskee näistä huoneistojen keskilämpötila-arvon. Järjestelmä huolehtii keskiarvolämpötilasta ja pyrkii pitämään sen asetellussa arvossa. Järjestelmä ottaa huomioon muuttuvat ulkoilmaolosuhteet ja sisäpuolisen lämpökuorman. Lisäksi järjestelmässä on sääennustukseen perustuva ennakointi, eli järjestelmä aloittaa lämmittämään hieman aiemmin ennen kylmää rintamaa ja päinvastoin jos ennusteissa on luvassa lämpöaalto.

Aiemmin kohteissa oli perinteinen taulukkosäätöjärjestelmä, joka noudatti taulukon mukaista menoveden asetuslämpötilaa. Toisin sanoen asunnoissa saattoi olla jopa 26 astetta, vaikka tavoitelämpötila on 21,5. Leanheat-järjestelmän tavoitteena on pysyä koko ajan tavoitelämpötilassa. Lisäksi kohteiden kaukolämpösopimukset muutettiin vastaamaan taloudellisinta vaihtoehtoa, jotta koko hyöty järjestelmästä saatiin irti.

Lisätietoja: Teemu Jalomäki, Asokotien kiinteistöpäällikkö, puhelin: 020 161 2237