Huoneistoihin tai muihin kiinteistön tiloihin asennettavien antureiden markkina on hurjassa kasvussa ja uusia laitteistoja ilmestyy kovalla tahdilla markkinoille.

Aloitamme nyt blogisarjan, jonka tavoitteena on auttaa kiinteistöalan yrityksiä tekemään fiksuja ja kustannustehokkaita valintoja erilaisten laitteistovaihtoehtojen tulviessa markkinoille. Yksin Leanheat on toimittanut jo 30 000 anturia (useilta eri laitteistovalmistajilta) ja seurannut niiden toimintaa pitkään, joten kokemuksia on ehtinyt kertyä jaettavaksi enemmän kuin riittävästi.

Ennen teknisiin yksityiskohtiin menemistä lienee syytä kuitenkin kysyä, miksi anturimarkkina on kasvussa ja mitä hyötyä mittauksista on?

Pitkään antureiden asentaminen ja niistä kerättävän datan automaattinen käsittely ei ole ollut taloudellisesti kannattavaa. Vasta viime vuosina ovat kustannukset laskeneet järkevälle tasolle, joka on saanut sekä laitteistojen että esimerkiksi tekoälyn markkinat kasvuun (kustannustason laskusta voit lukea aiemmasta blogista – ks. kiinteistöalan digitalisaatio, hypeä vai hyötyä?).

Mittausten lisääntyessä kuulee monesti puhuttavan, että digitaalisella aikakaudella ”liiketoiminnan arvo on datassa”. Tämä on mielestäni osin pötypuhetta – data itsessään on arvotonta. Datasarjat ja käppyrät muuttuvat euroiksi vasta, kun niille on keksitty hyvä käyttökohde. Ihmiset ovat myös nykyään sen verran kiireisiä, että käyttökohteen olisi syytä olla hyvin pitkälle automatisoitu.

Onneksi hyviä käyttökohteita on! Monet yritykset ovat kääntäneet esimerkiksi vesimittausdatan automaattisiksi vuotovahdeiksi. Me Leanheatilla taas säädämme lämpötiladatan pohjalta reaaliajassa kiinteistöjen lämmitystä säästäen energiaa ja estämme samalla kosteusdatan pohjalta kosteusvaurioiden syntymistä. Ratkaisujen arvo ei ole datassa, vaan automatiikassa, joka muuttaa datan hyödyksi.

Blogisarjan ensimmäinen vinkki on siis pitää mielessä datan käyttökohde. Mitä automaattisemmin ja vähemmällä ihmistyöllä data saadaan muutettua hyödyksi, sitä varmempaa on hankinnan kannattavuus. Toki ihan näin mustavalkoinen asia ei ole. Esimerkiksi uudiskohteissa antureiden rakennusvaiheinen asennus on jo niin edullista, että laajan anturoinnin soisi olevan peruslähtökohta.

Tämä oli uuden blogisarjan esipuhe. Seuraavissa osissa tulemme pureutumaan syvemmälle tekniikkaan ja yksityiskohtiin ja antamaan vinkkejä seuraavista näkökulmista:

  • Mitattavat suureet
  • Langattomuus vs langallisuus
  • Pariston kesto
  • Mittaustarkkuus
  • Kuuluvuus
  • Takuut ja tuki
  • Mittatietojen tallennus, avoimuus ja omistusoikeus
  • Hinta

Mukavaa alkavaa uutta vuotta kaikille lukijoille!