Kotkan Asunnot Oy tarjoaa kotkalaisille ja Kotkaan muuttaville laadukkaita, turvallisia ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Kotkan Asunnoilla on 2700 vuokra-asuntoa 135 kiinteistössä. Yhtiön osakekannan omistaa Kotkan kaupunki.

Leanheat on järjestelmistä helppokäyttöisin

Kotkan Asunnot Oy aloitti Leanheatin ratkaisun hyödyntämisen ensimmäisten joukossa vuonna 2015. Nyt teknologiaa käytetään jo valtaosassa yhtiön koko asuntokannasta.

Kotkan Asunnot on kokeillut vuokra-asunnoissaan erilaisia ratkaisuja kiinteistöjen lämmönhallintaan. Yli kolmen vuoden vertailun perusteella parhaaksi järjestelmäksi Kotkassa on osoittautunut Leanheatin järjestelmä.

Leanheat on helpoin ja käyttökelpoisin päivittäisessä käytössä”, kertoo tekninen isännöitsijä Martti Ahola Kotkan Asunnoista

Tämä on yksinkertainen ja helppokäyttöinen järjestelmä. Kun avaan grafiikkakuvan, näen heti, mikä on kunkin kiinteistön tilanne. Muiden järjestelmien kohdalla tietoa pitää etsiä”, Ahola perustelee.

Yli 10 prosentin energiansäästön lisäksi lämmityksen tasapainotuksen helppous on tuonut Kotkan Asunnoille merkittäviä kustannussäästöjä. Perinteisesti patteriverkoston epätasapainon korjaus on ollut varsin raskas hanke. Ensin suunnittelija on suunnitellut tasapainotuksen. Sen jälkeen hanke on pitänyt kilpailuttaa. Urakoitsija on sitten uusinut kaikki linjasäätö- ja patteriventtiilit sekä säätänyt vesivirrat suunnitelmien mukaisiksi.

Leanheatin järjestelmää käytettäessä ei tarvitse tasapainottaa kokonaista kiinteistöä, vaan olemme menneet kevyemmin asuntokohtaisilla korjauksilla”, Ahola kertoo.

Kun näemme yhdeltä näytöltä kaikkien asuntojen ongelmat, voimme mennä tapauskohtaisesti korjaamaan tilanteen yksittäisessä asunnossa tai korjaamaan jopa yksittäisen patterin – jopa ilman, että asukas on osannut valittaa tilanteesta. Tämä on parantanut myös asumismukavuutta. Oikea lämpötila on hyväksi myös asukkaan terveydelle.”

Kustannussäästöt ovat olleet merkittävä. Perinteinen keskikokoisen kiinteistön lämmityksen tasapainotus maksaa usein 10 000–20 000 euroa. Jos suoraan päästään korjaamaan ongelmia aiheuttanut yksittäinen patteri, kustannus jää pariin sataan euroon.  

Kustannussäästöjen lisäksi kyse on myös laadusta ja tavoitteisiin pääsystä. Perinteinen raskas tapa tasapainottaa lämmitystä vain harvoin onnistuu niin, että kiinteistön lämmityksen tasapaino saataisiin täysin kohdalleen. Kotkassa Leanheatia käyttämällä lopputulos on onnistunut varmasti.