Blogisarjan toisessa osassa jaamme kokemuksemme ja ajatuksemme mitattavista suureista ja antureiden mittaustarkkuudesta.

Aikaisemmassa blogisarjan kirjoituksessa painotimme datan käyttötarkoituksen mielessä pitämistä. Nyt kannustamme miettimään tarkasti myös hinnoittelua. Kaikkien mahdollisten mittausten liittäminen samaan hankintaan voi helposti moninkertaistaa hinnan hyötyjen jäädessä epävarmoiksi. Toisaalta pienellä lisäkustannuksella voi saada paljon arvokasta lisätietoa yksinkertaisimpaan malliin verrattuna.

Edullisimmat anturivaihtoehdot mittaavat tyypillisesti ainoastaan huonelämpötilaa. Tämä on luonnollista, sillä hyödyntämällä lämpötilatietoja esimerkiksi Leanheatin tekoälypohjaisessa lämmityksen ohjauksessa saadaan heti suuret hyödyt energiakustannuksissa ja asumismukavuudessa – ja mitä pienempi hankintakustannus, sitä nopeampi takaisinmaksuaika. Mielestämme kuitenkin suhteellisen kosteuden mittaus kannattaa silti aina sisällyttää ”perusanturiin” mukaan.

Kokemuksemme on, että kyseisen “tupla-anturin” hinta on käytännössä sama kuin pelkän lämpötilan mittaus. Jatkuva kosteusmittaus voi osoittautua erittäin arvokkaaksi, kun se yhdistetään automaattiseen analytiikkaan. Olemme havainneet tiedon pohjalta muun muassa kosteusvaurioriskejä ja ehkäisseet homeongelmien muodostumista. Yhdenkin tällaisen vahingon ehkäiseminen maksaa isonkin kiinteistökannan hankinnat välittömästi takaisin. Toinen käyttökohde löytyy kiinteistövakuutuksista. Vakuutusyhtiöt antavat mielellään alennuksia kiinteistövakuutuksistaan, mikäli jatkuva kosteusmittaus on olemassa. Neuvomme tämän aiheen osalta mielellämme lisää.

Usein nälkä kasvaa syödessä ja muutkin mittaussuureet alkavat kiinnostamaan. Monesti puhutaan esim. hiilidioksidista (CO2), valoisuudesta, orgaanisista yhdisteistä (VOC) sekä ilmanpaineesta. Meidän kokemuksemme on, että tällaisten mittausten lisääminen nostaa hintaa jo merkittävästi. Monet lisämittaukset heikentävät myös paristojen kestoa, jos käytössä on langattomat anturit (esim. 10v à 3v).

Suosittelemme siis miettimään tarkasti käyttötarkoitusta, hintaa ja hyötyä. Lämpötila- ja kosteustiedon pohjalta saadaan selkeät hyödyt energiatehokkuudessa, asumismukavuudessa sekä ilmanvaihdon toiminnan optimoinnissa. Etenkin ilmanvaihtopuolella lisämittaukset (CO2, VOC…) ovat luonnollisesti mielenkiintoisia, mutta laajan skaalan jälkiasennettavaksi ratkaisuksi saatavilla olevat tekniikat eivät ole välttämättä vielä aivan kypsiä. Aika näyttää, miten tekniikat kehittyvät.

Huoneistoantureita valittaessa kannattaa mitattavien suureiden ohella tarkistaa myös mittaustarkkuus. Läheskään kaikki anturit eivät nimittäin ole riittävän tarkkoja mittaamaan esimerkiksi huonelämpötilaa luotettavasti. Näkemyksemme on, että hyvä mittaustarkkuus huonelämpötilan mittaukseen on +/- 0,5 astetta (kaikki tämän tarkempi on plussaa). Suhteellisen kosteuden mittaamiseen pidämme +/- 3%-yksikköä hyvänä tarkkuutena.

Seuraavassa blogeissamme kerromme mittatietojen tallennuksesta, avoimuudesta ja omistusoikeudesta. Tätä odotellessa, ota toki meihin yhteyttä, mikäli kaipaat lisätietoja anturitekniikoista tai niitä hyödyntävistä Leanheat-palveluistamme.

Terveisin
Pekka Paaskunta
pekka.paaskunta@leanheat.com
040 728 2282