Blogisarjan neljännessä osassa jaamme kokemuksiamme ja ajatuksemme huoneistoantureiden langattomuudesta ja langallisuudesta, paristojen kestosta sekä kuuluvuusasioista.

Olemme seuranneet pitkään langattomien anturitekniikoiden kehitystä ja viime vuosina kehitys on ollut todella nopeaa. Langallisten antureiden asentamista perustellaan useimmiten kustannusten kautta, kun taas langattomuutta perustellaan kuuluvuudella ja käyttöiällä.

Meidän kokemuksemme on, että jälkiasenteisena kustannuksiltaan järkevin vaihtoehto on langaton, paristokäyttöinen anturi. Langallisia antureita kannattaa harkita uudiskohteissa, mutta langattomien antureiden hintojen, pariston keston ja kuuluvuuden kehitys tekevät niistä kilpailukykyisiä myös uusissa rakennuksissa.

Paristokäyttöisyyttä suosittelemme verkkovirran sijaan kahdesta syystä: 1. Langallisten antureiden asentaminen ja anturin järkevä sijoittelu on haastavaa ja 2. Sähkön käytöstä on erikseen sovittava asukkaiden kanssa. Esimerkiksi Leanheatin tekoälyyn pohjautuvassa lämmityksen ohjauksessa ja ennakoivassa analytiikassa anturin sijoittelu on äärimmäisen tärkeää. Vuosien kokemuksen ja kymmenien tuhansien asennusten jälkeen uskallamme sanoa, että sopiva paikka löytyy aina, kunhan siinä vain huomioidaan tietyt elementit. Huonosti sijoiteltu anturi voi johtaa koko lämmitysjärjestelmän heikkoon toimintaan ja tarpeettoman suuriin energiakustannuksiin tai kylmyysvalituksiin.

Mitä pariston kestoon tulee, niin valittaessa sopivaa langatonta anturitekniikkaa suosittelemme suhtautumaan terveellä kriittisyydellä valmistajien ilmoittamiin pariston kestoihin, jotka ovat tyypillisesti laskennallisia. Elinkaarikustannusten näkökulmasta on suuri ero, jos pariston kesto on 10 vuotta eikä 5 vuotta.

Pariston kestoa arvioitaessa suosittelemme tarkastamaan millä mittaus- ja lähetysvälillä valmistaja on laskenut pariston keston. Kesto voidaan nimittäin ilmoittaa harvemmalla mittausvälillä kuin mitä käytännön sovellus vaatii, joka johtaa turhan optimistiseen arvioon. Hyvä huomioida, että mittaus- ja lähetysväli ovat eri asioita ja erityisesti tiheä lähetysväli heikentää pariston kestoa. Oikea mittaus- ja lähetysväli riippuu datan käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi Leanheatin ratkaisun hyödyntämisessä tarvitaan tiheä mittaus- ja lähetysväli, mutta myös järkevän pariston kesto!

Kokemuksemme on, että nykytekniikalla voidaan saavuttaa yli 10 vuoden pariston kesto 10 minuutin lähetysvälillä. Jos haluat kuulla aiheesta lisää, ota meihin yhteyttä, kerromme mieluusti lisää ja autamme laitehankinnoissa.

Langattomien antureiden valinnassa pariston keston ohella toinen tärkeä asia on kuuluvuus. Etenkin uudet asuinrakennukset ovat radioteknisesti haastavia. Mikäli anturille ilmoitetaan kantamaksi (”vapaan tilan kantama”) esimerkiksi 50 metriä, se ei välttämättä kuulu edes huoneesta toiseen.

Leanheatillä olemme jo vieneet anturit noin 35 000 asuntoon ja havaintomme on, että vapaan tilan kantaman on hyvä olla jopa noin 1-2km, jotta asuinrakennuksissa voidaan luotettavasti saavuttaa 95-100% anturikuuluvuus. Tämä sillä oletuksella, että lämmönjakohuoneeseen asennetaan yksi vastaanotin. Lisävastaanottimilla kuuluvuutta voidaan parantaa, mutta tämä kasvattaa kustannuksia ja kokonaisuuden hallinta sekä huolto vaikeutuvat. Ns. Mesh-ratkaisuissa kuuluvuuden arviointi on erityisen tärkeää ja heikko kuuluvuus johtaa usein lisäkustannuksiin. Tämäkin teknologia kuitenkin kehittyy kovaa vauhtia ja seuraamme kehitystä aktiivisesti.

Tämä oli blogisarajan teknisin osuus. Seuraavassa, viimeisessä osassa tulemme vielä pureutumaan laitteistojen takuuasioihin ja hintoihin. Sitä odotellessa, ota meihin yhteyttä, mikäli haluat lisätietoja eri valmistajien anturitekniikoista ja niitä hyödyntävistä palveluistamme.

Tutustu myös blogisarjan aikaisempiin kirjoituksiin:
Opas huoneistoantureiden valintaan OSA 1, datan käyttötarkoitus
Opas huoneistoantureiden valintaan OSA 2, mitattavat suureet ja mittaustarkkuus
Opas huoneistoantureiden valintaan OSA 3, mittatietojen tallentaminen, avoimuus ja omistusoikeus