HINKU-foorumi on keväällä 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.

Leanheat liittyi toukokuussa Hinku-verkostoon yritysjäseneksi. Työskentelemme jo yhteistyössä useiden Hinku-kuntien kanssa ja tavoitteena on auttaa kuntia matkalla kohti päästövähennystavoitteita.

Käytännössä mittaamme digitaalisesti kiinteistöjen lämpötilaa, jotta lämmitystä voidaan ohjata reaaliaikaisten tietojen perusteella. Näin esimerkiksi asunto lämpiää huoneiston lämmön ja tarpeen mukaan – ei ulkoilman. Samalla tasoittuu kiinteistön lämmöntarve ja edelleen kalliin ja saastuttavan öljyn poltto vähenee.

Tavoitteemme on parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta, mutta myös tarjota hyvää asumismukavuutta. Nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä. Lisäksi huoneiston lämpöä ja kosteutta mitattaessa huomataan usein myös rakennusteknisiä ongelmia, jotka voidaan korjata ajoissa.

Olemme jo päässeet tekemään yhteistyötä Hinku-kuntien kanssa kunnallisten vuokratalo- ja kaukolämpöyhtiöiden kautta.

Liittyminen Hinku-verkostoon oli luonteva askel, ja uskomme että yhteistyö antaa paljon mahdollisuuksia energiatehokkuusasioissa myös tulevaisuudessa. Palvelumme on käytössä useissa Hinku-kunnissa kuten Hyvinkäällä, Joensuussa, Kirkkonummella, Lappeenrannassa, Lohjalla, Muhoksella, Porissa, Porvoossa, Raumalla ja Uudessakaupungissa. Suunnitelmia on vireillä useiden muidenkin kuntien ja niiden lämpöyhtiöiden kanssa.

Räätälöityjä energiansäästöratkaisuja

Työmme alkoi, kun suuret valtakunnalliset vuokra-asuntokiinteistöjen omistajat toivoivat ratkaisuja lämmityksen ohjaukseen tarjoamissaan asunnoissa. Myöhemmin olemme laajentaneet yhteistyötä kunnallisten kaukolämpöyhtiöiden suuntaan. Kaukolämpöyhtiöt ottavat Leanheatin mittausjärjestelmän yleensä koko alueellaan käyttöön. Järjestelmän avulla voidaan alentaa kaukolämpöyhtiön tuotantokustannuksia ja samalla leikata hiilidioksidipäästöjä yhtiön koko toimialueella.

Useimmissa kaupungeissa kaukolämpöyhtiön on kannattavaa ottaa palvelu käyttöön kerrallaan koko kaupungissa, koska säästöillä voidaan nopeasti kattaa palvelun asentamisen ja käytön kustannukset. Voimme yhdessä räätälöiden suunnitella kiinteistöjen energiansäästötoimia – verkko ja kaupunki kerrallaan.

Olemme tehneet useita kaupunkikohtaisia laskelmia siitä, miten lämpötilan ohjauksella voidaan vähentää päästöjä ja samalla parantaa lämpöyhtiöiden kannattavuutta. Voimme toimia myös välittäjänä kaukolämpöyhtiön ja kunnan välillä energiansäästöpalveluiden suunnittelussa, vaikka lämpöyhtiö ei olisi kunnan omistuksessa.

Yhteyshenkilönämme Hinku-yhteistyössä toimii:
Ossi Porri, kehitysjohtaja
puh. 0400 751 101
ossi.porri@leanheat.com