Leanheat voitti Asuntomarkkinoiden tänä vuonna yhdeksännen kerran järjestämän innovaatiokilpailun, jossa palkittiin paras ilmastoinnovaatio. Leanheat palkittiin tekoälyä hyödyntävästä kiinteistön ylläpidon järjestelmästä.

Kilpailun raati valitsi aiemmin kolme ehdokasta finaaliin ja esiteltäviksi ASUNTOMARKKINAT 2019 -tapahtumassa, jossa voittaja palkittiin tapahtumassa annettujen äänien perusteella. Leanheat sai 60,8 % eli valtaosan kaikista annetuista äänistä. Muita finalisteja olivat VAV Asunnot Oy:n Joutsenmerkitty kerrostalokohde Vantaalla ja Bionova Oy:n kehittämä ohjelmisto, jolla voidaan tehdä nopeasti rakennushankkeiden ja -tuotteiden elinkaariarviointi.

Leanheatin tekoälyä hyödyntävä IoT-ratkaisu (Internet of Things, asioiden internet) valvoo, ohjaa ja optimoi kaukolämmitteisten rakennusten lämpötilaa ja kosteutta. Ratkaisu parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta, tehostaa kaukolämpöyhtiöiden toimintaa ja luo asukkaille terveellisemmän sisäilmaston. Automaattinen ja itseoppiva järjestelmä optimoi reaaliaikaisesti sekä yksittäisiä rakennuksia että rakennusryhmiä. Leanheat on jo asennettu 100 000 asuntoon ympäri maailmaa ja tavoitteena on miljoona asuntoa vuoteen 2022 mennessä.

Tämän vuoden kilpailussa painotettiin erityisesti ilmastonmuutoksen hillintään ja torjuntaan sekä siihen sopeutumiseen tähtääviä ratkaisuja ja palveluita. Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat noin 50 % maailman luonnonresursseista ja vastaavat 40 %:sta kaikesta energiankulutuksesta ja päästöistä. Tällä alueella on siis paljon mahdollisuuksia ja tapoja hillitä ilmastonmuutosta. Kilpailussa etsittiin tuotetta, prosessia, ratkaisua tai palvelua, jolla voidaan vähentää haitallisia päästöjä ja pienentää hiilijalanjälkeä merkittävällä tavalla.

Asuntomarkkinoiden innovaatiokilpailun järjestävät Business Finland, ympäristöministeriö ja KIRA-digi-hanke sekä Suomen Asuntotietokeskus.

Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon aiemmat voittajat:

  • Blok-virtuaalivälittäjä (2018)
  • Fira Palvelu Oy:n kahden viikon putkiremontti (2017)
  • Skaala Allfa cLean -ilmanvaihtoikkuna (2016)
  • Fira Palvelu Oy:n putkiremonttikonsepti (2015)
  • Keijo Ullakko, Lakea Oy (2014)
  • Riihimäen Peltosaaren asuinalueen kehittämishanke (2013)
  • HOAS-laboratorio (2012)
  • VTT rakennusten energiatehokkuuden parantamisesta (2011)

 

Lisätietoa:

Jukka Aho
toimitusjohtaja, Leanheat
044 375 6044
jukka.aho@leanheat.com