Kaukolämmön vahvuus lämmönlähteenä on sen huolettomuus. Huolettomuuden huippu on uuden lämmönjakokeskuksen ostaminen ilman investointia. Kumppanimme Savon Voima on vuoden alusta lukien myynyt lämmönjakokeskuksia kuukausiveloitteisena palveluna, johon kuuluu laitteiston elinikäinen huolto. Tarjouksen erottaa muista vastaavista Leanheatin älykäs lämmönohjaus, jonka johdosta paketti tuottaa samantien myös energiansäästöä. Tarpeeksi isoissa kohteissa säästö on suurempaa kuin mitä Savon Voima veloittaa palvelumaksuna.

Mikäli vanhat laitteet ovat toimineet, kuten suunniteltu, uuden lämmönjakokeskuksen hankkimalla saa vähän paremman hyötysuhteen, mutta isot säästöt syntyvät älykkäästä lämmönohjauksesta”, kuvaa Savon Voiman palveluvastaava Aku Hiltunen.

Energiansäästöä sisäolosuhteita vaarantamatta

Lämmönjakokeskuksia älykkäällä ohjauksella ja ilman on markkinoilla muidenkin toimijoiden myyminä, jopa palvelumallilla. Niihin mahdollisesti sisältyvä lämmön ohjaustapa on kuitenkin voitu toteuttaa kovinkin eri tavoin. Tulokset näkyvät säästöprosenteissa, mutta myös sisäolosuhteiden pysymisessä tasaisina.

”Vanhoissa lämmönjakokeskuksissa ei tiedetä asuntojen varsinaisia olosuhteita, jolloin menoveden lämpötilan säätö on veikkaamista. Kun vaihtaa meidän myymäämme uuteen lämmönjakokeskukseen, jossa on mukana älykäs lämmönohjaus, kaikkiin asuntoihin tulee mittarit sisälämpötilalle ja kosteudelle. Menoveden lämpötilaa säädetään Leanheatin tekoälyn avulla sen jälkeen jatkuvasti sellaiseksi, että sisällä säilyvät hyvät asumisolosuhteet, vaikka energia käytetäänkin mahdollisimman tehokkaasti. Teknologia on käytössä tällä hetkellä yli 100 000 huoneistossa, osa myös Savossa. Siten se on jo osoittanut toimivuutensa sekä energiansäästön että sisäolosuhteiden hallinnan osalta,” Hiltunen kuvaa.

Kaukolämpö Huoleton -palvelumme asiakas pystyy säästämään energiaa keskimäärin 10%. Huippupakkasten aikaan asiakas pärjää aiempaa pienemmällä kokonaisteholla. Asukkaat arvostavat tätä ja mukavaa sisäolosuhdetta. Isännöitsijöiden ja hallitusten jäsenten ei tarvitse murehtia lämmityslaitteiden teknistä toimintaa ja ylläpitokustannusten budjetointia. Taloyhtiölle jää päätettäväksi vain toivomansa sisälämpötila,” kertoo Hiltunen asiakkailta saamastaan palautteesta.

Osta myyjältä, johon luotat

Aku Hiltunen kertoo asiakkaasta, joka totesi, että he voisivat hankkia uuden lämmönjakokeskuksen muutakin kautta. He kuitenkin päätyivät tekemään kaupat Savon Voiman kanssa, ”koska te olette luotettava toimija”. ”Pitkiä palvelusuhteita on ehkä helpompi solmia, jos on jo oltu kaukolämpöasiakkaina 30 vuotta ja asiakkailla alkaa olla näyttöä siitä, että ei me olla tästä mihinkään lähdössä”, Hiltunen virnistää.

Luotettavuuden voi hyvin yhdistää edelläkävijyyteen. Älykkäät lämmönjakokeskukset ovat Savon Voimalle yksi tapa näyttää halunsa olla energiayhtiö, joka auttaa asiakkaita energian järkevässä käytössä ja pyrkii edistämään energiatehokkuutta jo ympäristösyistä.

”Meillä kaukolämpöverkko perustuu pitkälti uusiutuviin polttoaineisiin. Niissä asunto-osakeyhtiöissä, jotka ovat älykkään säädön piirissä, öljyn käyttö lämmityksessä jää kokonaan pois. Tällä on merkitystä sekä ympäristön että talouden kannalta, koska öljy on kallis polttoaine,” Hiltunen selittää.

Aku Hiltunen sanoo, että kaukolämpöyhtiön näkökulmasta on kiinnostava ajatus, että päästäisiin ajamaan ohjattavia kiinteistöjä vasten muuta kiinteistömassaa, tasoittaen kulutuksesta syntyviä huippuja koko verkon tasolla. Siihen päästään, kun Iisalmessa, Pieksamäellä ja kuudessatoista muussa kunnassa Savon Voiman alueella elinikänsä päässä olevat noin tuhat lämmönjakokeskusta vaihtuvat älykkäisiin – tai kun vielä täydessä toimintakunnossa olevien lämmönjakokeskusten kylkeen liitetään Leanheatin älykäs lämmönohjaus.

Kun älykäs ohjaus hankitaan uuden lämmönjakokeskuksen yhteydessä, kiinteistö voittaa kaupassa lämmönsäätimen hinnan verran,” laskee Hiltunen.

 

Heräsikö kysymyksiä – kiinnostaako tietää aiheesta lisää?

Tutustu Savon Voiman “Kaukolämpö Huoleton” -palveluun!

Kaukolämmön älykkäiden ratkaisujen kumppanuus- ja kehitysasioissa voit taas olla yhteydessä Leanheatin:
Ossi Porri, ossi.porri@leanheat.com, puh. 0400 751 101
Minna Näsman, minna.nasman@leanheat.com, puh. 040 687 3125