Kaksi vuotta sitten Y-Säätiö otti Leanheatin säätöjärjestelmän testikäyttöön kymmenessä kiinteistössään. Kahdessa vuodessa se vakuutti käyttäjänsä. Tänä talvena Leanheatin järjestelmä asennetaan lähes kaikkiin Y-Säätiön kokonaan omistamiin kiinteistöihin

Y-Säätiö-konserni on yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta asuntomarkkinoilla edistävä kiinteistöomistaja ja vuokranantaja. Y-Säätiö tarjoaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kaikille niille, joiden on vaikea löytää asuntoja muilta markkinoilta. Samalla Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja. Se vuokraa yli 17 000 vuokra-asuntoa yli 50 paikkakunnalla ympäri Suomen. Yli 10 000 asuntoa näistä on M2-Kotien kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Kun tämän kokoluokan toimija päätti tänä vuonna ottaa Leanheatin säätöjärjestelmän suurimpaan osaan kiinteistöistään, kyse ei ollut pikkuasiasta.

Ympäristöasiat ja energian tehokas käyttö ovat tärkeitä asioita meille. Sen vuoksi halusimme investoida järjestelmään, jolla kiinteistöjen energiankäyttö tehostuu ja asuntojen sisäilmaolosuhteet pysyvät hallinnassa”, Y-Säätiön talotekniikasta vastaava Perttu Miettinen kertoo.

”Leanheatin järjestelmästä on etua lämpötilatietojen seurannassa ja kiinteistöjen korjausten suunnittelussa. Tärkeää on myös järjestelmän tuottamat kustannussäästöt”, Y-Säätiön kiinteistöjohtaja Juha Niskanen jatkaa.

Y-Säätiö otti käyttöönsä Leanheatin kulutusseurannan, säätöjärjestelmän sekä valvomopalvelun. Palvelut ulotettiin lähes kaikkiin Y-Säätiön kokonaan omistamiin kiinteistöihin sekä suurimpaan osaan M2-Kotien kiinteistöistä. Y-säätiöläisiä miellytti erityisesti se, että Leanheatin palvelut olivat kaikki saman ohjelmiston alla.

Pilotin kautta täyteen mittaan

Leanheatin ja Y-Säätiön yhteistyö alkoi jo vuonna 2016 pienimuotoisella pilotilla. Silloin Y-Säätiö otti Leanheat-järjestelmän testikäyttöön noin kymmenessä omistamassaan M2-Kotien kiinteistössä. Leanheatin järjestelmä osoittautui muutamassa vuodessa toimivaksi, ja kulutussäästöjäkin syntyi lähes luvatusti. Pilottivaiheessa myös Leanheatin pilvipalvelu todisti olevansa toimiva työkalu kiinteistöjen ylläpidossa.

Leanheatin palvelun ottamiseen lähes koko kiinteistökantaan vaikutti hyvien tulosten ohella kulutusseurannan ja valvomopalvelun saaminen samaan pilvipalveluun. Pystymme saavuttamaan tällä järjestelmällä kustannustehokkaasti myös VAETS-energiatehokkuussopimuksen tavoitteet”, Miettinen kertoo.

Leanheat-järjestelmien asennus ei jää ainoaksi uudistukseksi. Y-Säätiö-konsernin tavoite on kehittää asuntokantaansa edelleen.

Tavoite on panostaa jatkossakin ratkaisuihin, joilla voidaan pienentää hiilijalanjälkeä. Ensisijainen tavoite on kuitenkin aina asumisolosuhteiden säilyttäminen miellyttävinä. Sen kustannuksella ei toteuteta yhtään hanketta. Tässä mielessä Leanheatin ratkaisu toimii meille erinomaisesti”, Miettinen linjaa.