Leanheat ja energiayhtiö Helen aloittavat yhteistyön. Leanheatin tekoälypohjainen ratkaisu täydentää uutena ominaisuutena Helenin Kiinteistövahti-palvelua, joka ohjeistaa säätämään lämmitystä ihanteellisesti antureiden mittaaman datan avulla. Uusi ominaisuus auttaa pienentämään ilmastopäästöjä tehokkaasti, sillä siinä tekoäly toteuttaa automaattisesti lämmityksen optimoinnin. Tekoäly kykenee huomattavasti ihmisen tekemää säätöä suurempaan tarkkuuteen sekä poistaa manuaalisen työn tarpeen.

Yhdistämällä Leanheatin älykäs ratkaisu ja Helenin laaja asiakaspohja avautuu mahdollisuus vähentää merkittävästi lämmityksen ilmastopäästöjä. Leanheatin IoT-ratkaisu osaa optimoida automaattisesti lämmityksen huomioimalla sisäilmaolosuhteet, ympäristön vaikutukset sekä kunkin rakennuksen nimenomaiset ominaispiirteet. Energiatehokkuuteen vaikuttavat vahvasti monet rakennuskohtaiset eroavaisuudet. Tekoäly tekee datan ohjaamat säädöt reaaliaikaisesti ja lämmitystä voidaan jopa ennakoida.

Tekoälyn hienous on siinä, että se työskentelee tarkasti ja koko ajan itse oppien. Tekoäly huomioi monen tekijän yhteisvaikutukset paljon ihmistä tehokkaammin. Järjestelmä optimoi lämmityksen juuri kyseisen kohteen tarpeiden mukaisesti”, kertoo Leanheatin energiapalvelujohtaja Jussi Kukkonen tekoälyratkaisun hyödyistä.

Leanheatin IoT-pohjaisen järjestelmän avulla huippukulutuslukemista on mahdollista leikata jopa viidennes pois. Kokonaiskulutuksen energiakustannuksista tekoälyjärjestelmällä on mahdollista säästää keskimäärin 7–10 prosenttia.

Tekoäly tekee datan ohjaamat säädöt täsmällisen oikein ja näin ollen tuottaa suurimmat säästöt ja pienimmät päästöt. Myös manuaalisesti säätämällä tämä on mahdollista, mutta samaan tarkkuuteen on vaikea päästä. Lisäksi käsin tehty proaktiivinen säätö edellyttää useaa erillistä käyntikertaa lämmönjakohuoneessa, mikä luonnollisesti lisää kustannuksia”, pohtii Kukkonen.

Lämmityksen optimointi pienentää ilmastopäästöjä

Suomen Ympäristökeskuksen ilmasto-oppaan mukaan lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Näin ollen säästö lämmitysenergiassa on myös ilmastopäästöjen kannalta merkittävää. Kiinteistövahti on suunnattu erityisesti kerrostaloyhtiöille.

Tavoitteenamme on tarjota palveluita, jotka auttavat minimoimaan ilmastopäästöjä koko Suomen laajuudelta. Halusimme tehdä palvelusta sekä hinnoitteluttaan että käytettävyydeltään mahdollisimman matalan kynnyksen ratkaisun, jonka jokaisen taloyhtiön on mahdollista ottaa käyttöönsä”, kertoo Helenillä älykkäistä kiinteistöistä vastaava Joose Väinölä.

“Tällä hetkellä Suomessa on Kiinteistövahdin piirissä noin 50 000 asuntoa. Olemme laskeneet, että lämmityksen optimoinnin onnistuessa niiden osalta parhaalla tavalla voidaan palvelun avulla saavuttaa keskimääräisenä talvena päästövähennys, joka vastaa noin 2000 Helsinki–New York -lentoa”, Väinölä havainnollistaa.

Mukavammat asuinolosuhteet ja pidempi elinkaari kiinteistölle

Päästöjen vähennyksen ohella lämmityksen datahallinnoinnin tärkeä tavoite on lisätä asumismukavuutta ja parantaa sisäilman laatua. Suositusten mukaan terveellisen sisäilman lämpötilan tulisi olla 20-21 astetta, jolloin esimerkiksi talvisaikaan ilma ei kuivu liikaa.

Lähdemme siitä, että taloyhtiöt saavat itse valita haluamansa lämpötilan, mutta kannustamme noudattamaan tutkimuksiin perustuvaa sisälämpötilasuositusta”, kertoo Väinölä.

Myös talojen elinikää saadaan pidennettyä, kun sisälämpötilaa pidetään ihanteellisella tasolla.

Asukkaiden saamien terveyshyötyjen lisäksi myös kiinteistön elinkaari saadaan maksimoitua, kun sisälämpötila on sellainen, että rakenteet pysyvät kunnossa. Lisäksi erityisesti uudella tekoälypalvelullamme remonttitarpeet ja mahdolliset ongelmakohdat saadaan hyvissä ajoin selville ja niihin voi puuttua ennen kuin on liian myöhäistä”, sanoo Väinölä.

 

Heräsikö kysymyksiä – kiinnostaako tietää aiheesta lisää?

Tutustu Helenin Kiinteistövahti-palveluun!

Lisätietoja:
Joose Väinölä, tuotepäällikkö, Älykkäät kiinteistöt, Helen
+358 44 573 5759
joose.vainola@helen.fi

Lue myös Helenin nettisivuilta Joose Väinölän blogi-kirjoitus aiheesta:
Tekoälyllä päästövähennyksiä ja säästöjä taloyhtiöille
Kun lämmönohjauksen luovuttaa tekoälyn hoidettavaksi, saadaan tasaisemmat ja miellyttävät sisäolosuhteet sekä pienempi energialasku ja vähemmän päästöjä. Energiatehokkuudesta tulee huoletonta ja helppoa.


Kaukolämmön älykkäiden ratkaisujen kumppanuus- ja kehitysasioissa taas voit olla yhteydessä:

Jussi Kukkonen, energiapalvelujohtaja, Leanheat
+358 40 176 9350
jussi.kukkonen@danfoss.com