Leanheatin ja Porvoon Energian ensitapaamisessa kaksi vuotta sitten käynnistyi yhteistyö, jonka seuraus voi parhaimmillaan olla koko Porvoota koskeva seuraavan sukupolven hajautettu energiatuotannon järjestelmä.

Leanheatin ja Porvoon Energian yhteistyö alkoi varovaisesti kaksi vuotta sitten. Noin vuoden kestäneiden keskusteluiden jälkeen Leanheatin järjestelmä asennettiin ensimmäiseen pilottikohteeseen Porvoon Mannerheiminkadulla.

Porvoon Energian Ari Raunio jäi odottamaan tuloksia. Seurantavuoden jälkeen selvisi, että ne olivat erinomaiset. Kiinteistön vertailukelpoinen kaukolämmön kulutus oli laskenut vuoden aikana yli 10 prosenttia ja kiinteistön saavuttama säästö oli merkittävä. Viime syksynä pilotti laajeni koskemaan 50 Porvoon Energian kaukolämmön piirissä olevaa kiinteistöä.

Kuluneen talven aikana Leanheatin järjestelmä asennettiin niistä lähes jokaiseen kiinteistöön. Asennus on sujunut hyvin ja välitön palaute on ollut myönteistä.

Seuraavaksi laajennamme Leanheatin käyttöä uudenlaisiin kohteisiin kuten esimerkiksi kaupungin omistamiin kiinteistöihin. Lopullinen tavoitteemme on saada Leanheatin tuotteesta kaikille tarjottava lisäpalvelu kaukolämmityksen rinnalle. Tärkeintä on kuitenkin taata asukkaille entistä paremmat sisäolosuhteet”, Raunio kertoo.

Raunion mielenkiinto heräsi Leanheatin teknologiaan jo ensitapaamisen aikana. Työnsä puolesta häntä aina kiinnostaa energiatehokkuutta ja asumismukavuutta lisäävät ratkaisut. Leanheatin tuotteessa hän piti myös siitä, että sen tuottaman datan myötä loppuasiakas tulee näkyväksi.

Kaukolämpöyritys operoi pääsääntöisesti taloyhtiön isännöitsijän kanssa, mutta yhteys itse asukkaaseen on usein olematon. Leanheatin datan avulla saamme tietoa yksittäisten asuntojen sisäolosuhteista ja voimme vaikuttaa niihin. Tämä on iso asia meille”, Raunio kertoo.

Leanheatilla projektista vastannut Jussi Kukkonen puolestaan näkee yhteistyön osana isoa ja kokonaisvaltaista muutosta.

Parhaimmillaan kyseessä on ensimmäinen askel kohti tulevaisuuden hajautettua energiantuotannon järjestelmää”.

Hajautettu energiantuotanto on tulevaisuuden tuotantomalli, jossa suhteellisen pienikokoiset sähkön-, lämmön- ja kylmätuotannon laitokset ovat hajautettu ympäri siirtoverkkoa. Hajautettu energiantuotanto parantaa tutkitusti tehokkuutta ja tukee kestävän kehityksen mukaista energialähteiden käyttöä samalla, kun se purkaa muun muassa jakelun esteitä.

Hajautetun energiatuotannon luonteeseen kuuluu aktiivinen datan keruu, sillä live data muodostaa koko järjestelmän ohjauslogiikan.

Käytännön esimerkkinä voi olla vaikka se, että kun Leanheat asennetaan riittävän useisiin kohteisiin kaupungissa, kiinteistöjen datan avulla pystytään lisäämään energiatehokkuutta sekä kiinteistöissä että koko energiajärjestelmässä. Näin tehostuneesta energiajärjestelmästä hyötyy sekä asiakas että energiayhtiö. Asiakkaan liittäminen osaksi energiakokonaisuutta avaa tien kohti tulevaisuuden hajautettua energiajärjestelmää”, Kukkonen kertoo.


Heräsikö kysymyksiä – kiinnostaako tietää aiheesta lisää?

Kaukolämmön älykkäiden ratkaisujen kumppanuus- ja kehitysasioissa voit olla yhteydessä:
Jussi Kukkonen, energiapalvelujohtaja
+358 40 176 9350
jussi.kukkonen@danfoss.com