Energiapalveluita Kankaanpään seudulla tarjoava Vatajankoski on jo muutaman vuoden ajan käyttänyt kaukolämpökohteissaan Danfossin tarjoamaa lämmityksen Leanheat®-optimointia. Nyt käytössä on myös tuotannon optimointi, joka on yhdistetty kysyntäjoustoon. 

Kun kaukolämmön piirissä olevien kiinteistöjen lämmitystä optimoidaan, se vaikuttaa myös energiantuotantoon. Lisäksi Vatajankoskella otettiin viime vuonna käyttöön teollisuuden hukkalämpöä talteen ottava laitos ja lämpöakku. Tässä tilanteessa tuotannon optimoinnin käyttöönotosta on hyötyä. 

Lämmityksen optimointi on ollut käytössämme vuodesta 2018 asti ja lämpöasiakkaamme ovat saaneet siitä säästöjä sekä energiankulutuksessa että rahallisesti. Kulutushuiput ja niiden myötä myös tuotantopiikit ovat vähentyneet huomattavasti, joten nyt tarvitaan vähemmän huipputuotannon laitoksia, kertoo Vatajankosken tuotantopäällikkö Lauri Hölttä. 

Lämmityksen optimoinnin piirissä on Vatajankoskella noin 40 kiinteistöä. Optimoinnin myötä energiankulutus on laskenut niissä 12 prosenttia, mikä vastaa vuositasolla noin 100 omakotitalon vuosikulutusta. 

Tuotannon optimoinnista hyötyä sähkön kallistuessa 

Viime vuonna käyttöön otettu teollisuuden hukkalämpöä hyödyntävä laitos tuottaa kolmanneksen Vatajankosken lämmöstä. Se vähentää energiantuotannon ilmastohaittoja ja pienentää taloudellisia riskejä, sillä jatkossa Vatajankoski ei ole kaukolämmön tuotannossa enää riippuvainen yhdestä tuotantolaitoksesta.  

Tuotannon optimoinnin avulla pystytään nyt laskemaan kullekin ajalle paras mahdollinen tuotantotapa. Automaatioiden lisäksi tuotannon optimointi on integroitu sääpalveluun ja hintoihin. 

Yksi konkreettinen hyöty on jo nähtävillä. Kun sähkön hinta nousi syksyllä, sähköntuotannon optimointi otti hyvin huomioon hinnannousun. Pystyimme priorisoimaan sähköntuotantoa ja siirtämään tuotantoa laitokselta toiselle, Hölttä kertoo.


Kuvassa Vatajankosken tiimi.

Virtuaaliakustolle kovia odotuksia 

Tuotannon optimointiin on yhdistetty myös Leanheat-ohjauksessa olevista kiinteistöistä koottu virtuaaliakusto. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lämpö varautuu kiinteistön rakenteisiin, jolloin kiinteistön lämmitykseen saadaan joustovaraa. 

Vatajankoskella lähdettiin virtuaaliakuston kanssa liikkeelle maltillisesti eikä sen potentiaalia hyödynnetä vielä kokonaan. Keväällä ilmojen lämmetessä siitä alkaa kuitenkin saada enemmän hyötyjä. 

Virtuaaliakustossa on reilusti säätöpotentiaalia ja meillä on sen suhteen kovia odotuksia. Vaikka meillä on melko pieni kaukolämpöverkko, kiinteistömassa on iso.  Odotamme, että saamme entistä isomman osan myydystä lämmöstä katettua virtuaaliakustolla. 

Tuotannon optimointi on vielä niin tuore tuttavuus, että sen hyödyistä on vasta alustavia raportteja. Vaikka sen käynnistys vaatikin seuraamista, Hölttä kuvailee sen toimintaa loogiseksi. 

Aiomme vielä lisätä tuotannonsuunnittelun ja automaatiojärjestelmien tiedonvaihtoa, jolloin tuotannonsuunnittelun antamia tehomuutoksia ei tarvitsisi tehdä manuaalisesti. Tämä säästäisi meidän aikaamme ja sujuvoittaisi työntekoa. 

Myös Danfoss Leanheatilla ollaan tyytyväisiä pitkän yhteistyön sujuvuuteen ja tuloksiin. 

Vatajankoski hyödyntää tehokkaasti softapalvelujamme. Olemme pystyneet vuosien mittaan rakentamaan heille kaukolämpöjärjestelmää hyvin tukevan järjestelmäkokonaisuuden, joka pienentää merkittävästi lämmöntuotannon kustannuksina, kertoo kehitysjohtaja Lauri Hiekkanen Danfoss Leanheatilta.

Virtuaaliakun avulla voidaan lisätä kaukolämpöjärjestelmään joustoa, vähentää huipputuotannon käyttöä ja painottaa yhteistuotantoa sähkön hinnan mukaan. Oikein toteutettuna kysyntäjoustosta voidaan saada selkeitä hyötyjä useimmissa kaukolämpöverkoissa.